Kajaklapátok, evezők

Ha szeretnél egy teljesen egyedi kajaklapátot, itt találod az összes írást, ami evezőkkel, kajaklapátokkal, tippekkel, egyebekkel kapcsolatos. Ne hangzatos reklámokra várj, ne is katalógusra, egyszerűen csak néhány kurta mondatot fogsz itt találni egy-két valóban érdekes gondolattal, fényképpel. Vedd figyelembe, hogy csak készítő vagyok, nem gyártó, viszont élvezem --- és nem a hajamat tépem a nagyobb bevételért, mint mondjuk egy multinacionális cég PR managere a ,,Profit and Loss'' című, ún. meating nevű belterjes szeánszon...

--- Ha érdekli, elmondhatom hogy süllyedtem ide...
--- Nem érdekel, de elmondhatja. Ha ezt mégsem tenné, lekötelezne.

(Rejtő Jenő: Tizennégy karátos autó)

A fenti idézet szellemében gondoltam írok egy teljesen értelmetlen mondolathalmazt is. Valószínűleg ez könnyebb lesz, mint mondjuk a gödi termálfürdő úszómedencéjében vízből kitartva karmolás nélkül úszni egy száraz macskával...

Lássuk csak. Attól kezdve, hogy bedühödtem életem első olyan kajaklapátján, ami még egy eredeti gyári Gala volt, rengeteg idő eltelt. Az elején egy macska és egy humanoid nézegette, mivel küzdök a formák kialakításánál. A humanoid kijelentette, hogy ,,ebből már rég ki kellett volna nőnöm.'' A macska nem jelentett ki semmit. Meg is maradt...

Nos, bárki belevághat a kompozit-technológiába, ha vállalja ami rá vár. Konyhaasztalon történő barkácsolástól kezdve franciaországi hajógyáron át egy 3D szkennerig. Talán egyszer leírom, miken keresztül. Dióhéjban ennyi. Azt hiszem a két bekezdéssel előbb ígért tartalmatlan értelmetlenség eddig teljes.

--- Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? A digitalizált verzió, vagy a kész karbonlapát? (A választ ITT találod.)

--- Kis apró érdekesség, hogy értelme is legyen jelen írásnak: az abszolút hi-tech technológia sosem váltja ki azt a gátlástalan fantáziát, ami egy nyeles reszelő meg egy lombfűrész által keletkezik. Azaz ha valakinél ott a technológia, attól még nem biztos, hogy alkotni is tud.
Add a comment

Egy lapát megszületése az a pillanat, amikor kifeszíted a szerszámból, pattan egy-két szép recsegőset, és már simogatod, hátha esetleg felsír, mint egy újszülött. A lapát egy nappal korábban még folyadék és néhány szövetdarab volt, most meg már nem az --- és többé sose lesz a régi állapotban.
Pontosan olyan ez, mint egy ALIEN egyedfejlődése a kitörés pillanatában.

Néhány szemléltető ábra található itt alant a jelenlegi (nem alienes) állapotokról.
Wing lapátot is készítenék sorozatban, sőt bármilyen egyedi darabot, ha konkrét elképzelésed van arról, hogy mit akarsz. Az alábbi darabokból bármikor kérhetsz magadnak egyet, ha a külcsínt máshogyan képzeled el, akkor előzetesen egy vázlatot kérek látványtervedről.
A jelenlegi design állandó marad, és a már tervbe vett 14 másik is elérhető lesz --- ha megcsinálom.


Rlszletesebb információt kizárólag emailben tudsz kérni a lapátokkal kapcsolatosan.

Tehát a jelenlegi kajaklapátok:

Add a comment

Tengeri- és vadvízi kajaklapátoknál néha megfigyelhetjük, hogy a középkategóriásnak mondott lapátok tollában fém is van, ami általában alumínium. Ezt azzal magyarázzák, hogy erősebb tőle a kompozitszerkezet és ezzel a kajaklapát jobban bírja a hosszirányú ütődéseket is. 
Ennek a vakításnak nem árt utánajárni.

A beépített acél vagy alumínium rendszerint szedvicsmag mellett van a laminátumban. A szendvicsmag lehet vastagabb, vékonyabb, erősebb nyomószilárdszágú vagy gyengébb, lehet olyan, amely jobban tapad a két (alsó és felső) fedőréteghez, van amelyik gyengébben. Lehet a mag hőkezelve (ha ezt a vegyészek előírják), de készíthet néhány elvetemült cég hőkezelés nélkül is magokat (a vegyészek rosszalló pillantása ellenére), attól függően, mennyire van bőr a képin'.

A fémbeültetésnek egyetlen gyakorlati haszna az, hogy a lapát a folyamatos ütődések hatására nem kezd el "fogyni", azaz látszólag megkíméli használóját attól, hogy a kis horzsolásokat azonnal kijavítsa. Míg autóját az ember félévente elviszi egy karosszériáshoz, drága lapátjával már nem teszi ugyanezt --- ennek oka nem ismert. Minimális karbantartással a felületi hiba nem terjedne tovább. A "lapátfogyást" mással is el lehet kerülni... Van, aki aramidot ültet be a toll végébe, Lettmannál is ilyen irányú törekvések vannak. Az aramid vízfelszívó képessége viszont olyan bámulatos, hogy már a levegő páratartalma is hatással van rá. Amint a kopás eléri az aramidot, legjobb, ha gyorsan elzárjuk a külvilágtól, a lapát ilyenkor kompozitműhelybe szállítandó, hacsak mi magunk nem buheráljuk meg a konyhában.. A lapátfogyás elkerülése vagy csökkentése főleg vadvízi kajaklapátoknál számít nagyon, olyan egyéni eseteknél, amikor a kajakos képtelen elhagyni vagy eladni lapátját, és elég rendszeresen használja is azt.
Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a tengeren használt kajaklapátokról sem, mert ha annak vége is tartalmaz fémbeültetést, akkor a fém mentén a laminátumba jutó rothadó víz pajkos társaságában a só is dorbézol, miközben meggyűlik és dagad, mint bőrünkön egy furunkulus. Mint a jég, úgy repeszti le a héjalást a fémről a só.

A fémbeültetésnél, amikor elkezd repedni a laminátum, láthatjuk, hogy a két közrefogó karbon- vagy egyéb réteg milyen vékony. Nos, valószínűleg az egész lapát ilyen rétegvastagságú, mert a szendvicset magú laminátumok héjalása alapból vékony. (A héjak szerepe itt a nyomó- és szakítószilárdság, valamit a maghoz történő jó tapadás --- erről a Szendvics szerkezetek c. írásunkban olvashatsz)
Szomorú, hgy nagyon kevés gyártó készít tudatosan, előre kiszámolva a várható terhelésnek megfelelő szálirányítással kajaklapátot. Erre nincs igény, ilyen irányú szakértelmet a vásárlók nem tudnának megfizetni. Emiatt készülnek a lapátok tapasztalati alapokból kiindulva, és persze így is remek darabokat szerezhetünk be magunknak, agyontudományosítás nélkül. Vegyünk néhányat, törjük szét őket a járdaszegélyen mondjuk a Hősök terén, a jelenet megér egy tanulmányt, rengeteget tanulhatunk belőle... (Persze a lapátokat nem járdaszegél szétverésére tervezték.) A laminált rétegeket a gyártók egyébként mindig úgy állítják be, hogy a lapát nagyjából elviselje azt az átlagos terhelést, amire készítik. Legalább is ez az alapelv, melyet vagy betartanak, vagy nem. A végén meg ha a szerszámból és a présből kiemelt késztermék igényli, a szórópisztoly vagy a matricázás, esetleg a szitanyomás különböző díszítő csicsákkal minden esztétikai problémát megold...(Szitanyomással díszített lapátnál feltétlenül nézzük meg, mit takartak el! Rendszerint az ilyen lapátok karbonszövetei tele vannak szálelcsúszással például a nyélcsatlakozásnál, néhol az is megfigyelhető, hogy a szövet-toldások kívül igenis láthatók, azaz a lapát külső borítása is vágott hulladékból készült(!) --- ilyen ronda munka esetében mi lehet odabenn...?)

Ha vékony a két záróréteg és a szendvicsmag viszonylag kevésbé bírja önmagában a kopást, akkor valóban szükség is van a fémerősítésre, mert a lúzer végfelhasználó még rájön, hogy az első koccanás szétszedi a drága lapátjának amúgy önmagában jércehús finomságú habmagját. Érdekes az is, hogy fogyasztói társadalmunkban felszisszen a legtöbb vásárló egy fémbetétes lapáttól mondván hogy az milyen jó... Tényleg eladhatóbb egy ilyen lapát bizonyos esetekben, és ha nem használják olyan szélsőséges körülmények között (pl. tengeren vagy vadvízen), akkor valóban nem vehető rajta észre kopás és fogyás, repedés még évek múlva sem. Ez jó hír, de ha zombi üzemmódban vadulni akarunk, akkor ez a hír érdektelen.

Add a comment

A bölcs kérdés, ami akkor merül fel, amikor valaki súlyt akar megtakarítani.
Sokan lehetnek, akik Ausztráliában autójuk fogyasztását és súlyát gyalázzák, miután Japánból átköltöztek oda, (befejezve kapcsolatukat a gésákkal, megnyitván a kaput az Új-Zélandról átvándorló maori nők előtt). Japánban alig van frontális ütközés különböző állatokkal, Ausztráliában viszont ott vannak a kenguruk. Egy kengururács az autó súlyát igen-igen megnöveli, különösen akkor, ha a tulaj nagyobb méretű kenguruk ellen is védeni szeretné önmagát, ha azok az út közepén entyelegnek éjszaka egy kanyarban.

Hogyan van ez a 6-700 grammos winglapáthoz szokott vadvízeseknél, akik kenguru méretű sziklák közé eveznek gyorsan mozgó vízben? Ugorjunk a kenguru-témáról a kajaklapátokra...

Add a comment