Válogatott tanulmányok, pellengérre állítások

Elmebeteg, skizoid ömlengések, egyebek, meg néhány talán érdekes írás, amely nem feltétlenül a tengeri kajakozásról szól. Személyiségzavaros túravezetők, konzumidióta divathullám a szóhasználatban, a fogyasztói társadalom és egyéb lélekemelő marhaság.
Mert kell neked.
Most.
Ritka, ha nő ír a tengerikajak.info oldalaira.
Ilyen még nem fordut elő. Lássatok csodát:minaValaki megkérdezte, hogy miért nem fotózom le az áradást, biztos sokan megnéznék pl. a Fércbukon (Faßbook.com -- szerk.) nálam, más képekkel együtt. Nézegetem a jólét totális ripacs nyomorát: van aki performance fotósorozatot csinál az áradó Dunában.... 2002-ben Szolnok közelében fotóztam az áradást. Akkoriban még lelkesen azt gondoltam, hogy katasztrófafotós leszek, mert fontos a mások szenvedéseit megmutatni, hogy tudjanak egymásnak segíteni az emberek. De ez másként van. Életem legjobb szociofotóját nem tudtam lefotózni: ártéri tanya, vályogház, a kiskatonák rámolják fel a platóra a bútorokat és az állatokat, a kapuban öreg pár. Álltak némán, épp visszafordulva szorongatták egymás kezét, és nézték, ahogy az életük munkáját körbeöleli a víz. A homokzsákkal körberakott, gondosan hófehérre meszelt házikó falán festőien tükröződött a víz hullámzása, ahhoz viszonyítva aranymetszésben a kapu, benne ők, minden adva volt. A két öreg visszafordult felém, a szemükben olyan szomorúsággal, amit nem lehet lefotózni. Nem bírtam felemelni a gépet és megnyomni a gombot. Ezt nem lehet közzétenni. Más ekkora fájdalmát kitálalni a nyilvánosság elé mélységes otrombaság. Számomra ebben a pillanatban vált nyilvánvalóvá, hogy én erre lelkileg alkalmatlan vagyok. A világ néha rossz, de inkább jobb, és azt kell megmutatni, hogy mi az, aminek tudunk örülni. Azért, hogy a jóra figyeljünk, hogy a jobb dolgokkal legyen tele a világ...
Csömör Hermina
Add a comment

Sötét jövő elé nézhet a ,,vadvízi evezés'' kifejezés.

Mai rohanó világunkban, a globalista plázaidiotizmus korában néhányszor végig kell gondolnunk, mit mondunk ki.

Például sértő az állatokra nézve a „háziállat” kifejezés – írja az Állati Etika nevű tudományos szaklap a The Telegraph tudósítása szerint. A házi kedvencekre ezentúl az „állati társ” megnevezés használatát javasolja a szaklap. Ezek szerint a görényre sem mondhatjuk, hogy bűzlik, hanem inkább azt, hogy ,,számunkra kellemetlen szagot áraszt'' --- mert így nem sértjük önérzetében.

Nos, a ,,vadvízi kajakozás'' kifejezés a vizeket sérti, mert bizonyos vizeket vadnak minősít azzal a megkülönböztető jelzővel ellátva, ami a ,,nem szelíd'' fogalom alá esik, azaz szelíd dolgokkal összeférhetetlen. Mai szélsőliberális szemléletmóddal a vadvizeket a ,,rejtve barátságos víz'' elnevezéssel kellene illetnünk, ahogy például a cigányokat sem nevezhetjük (libsi vagy kripto-liberális politikusaink szerint) cigánynak, hanem ,,rejtett erőforrásnak''. Nos, ha igazán ki akarod forgatni a világot, rejtve barátságos vízre rejtett erőforrású túravezetőkkel mész. (Ember! Láttál már cigány túravezetőt a szemétdombon kívül?!)


A publikációt Andrew Linzey professzor, teológus és az Oxfordi Állatetikai Központ igazgatója szerkeszti, kiadását pedig az amerikai Illinois Egyetem is támogatja. Linzey a közlöny első számának vezércikkében kifejti, ha valóban javítani akarunk az állatok helyzetén, először a derogáló nyelvezettel kell leszámolnunk. (Ezen mondat logikai szerkezetéről viszont nem mondott semmit.)
Nem csupán a „házikedvenc” kifejezés használatát mellőzné, de a „tulajdonos” kitétel is szúrja a teológus szemét, ezzel ugyanis egyszerű tulajdonná, morális kétségek nélkül kihasználható tárggyá alacsonyítjuk „állati társunkat”. Linzey szerint „emberi gondozó” lenne a megfelelő szó. A professzor szerint ugyanígy nem etikus a „vadon”, „vadállat” megnevezés sem, hiszen ezzel előítéletesen civilizálatlan, barbár helynek festjük le a természetet, sokkal jobb lenne, ha inkább a „szabadon élő” kitételt használnánk. A negatív hangzatú, igazságtalan közmondásoknak sincs helyük a nyelvben, véli a teológus: „ravasz, mint a róka”, „zabál, mint egy disznó”, „iszik, mint a gödény” és így tovább – ezek mind károsak az állati emancipáció szempontjából.

(A Telegraph (telegraph.co.uk) nyomán)

Gratulálunk! Ezen szellemi teljesítményt már korábban lekörözte az SZDSZ-es Kunce Gábor az objektív ,,cigánybűnöző'' helyett a szubjektív ,,megélhetési bűnöző'' elnevezéssel. Ezt belenevelték az emberekbe a médián keresztül: sikerült neki. Azóta cigányaink folyamatosan visszaélnek ezzel, és a járulékos jogalkotói anomáliákkal. Íme a szélsőliberális szóhasználat orweli újbeszél-nyelvezete. Lassan már tényleg olyan lesz a nyelvünk, hogy a rendszer is támadhatatlanná válik a szó eszközeivel.

Sajnos ez nem vicc már.

Add a comment

Szlovénia, Soca folyó, 2008 nyarán...

Tudtuk mindig, hogy helyi érdekeltségű túraszervező csapatok saját piacuk féltése érdekében mindent megtesznek azért, hogy egyes magyar- és egyéb nemzetiségű cégek ne rontsák saját piaci légterüket. Azonban ez néha odáig fajul, hogy az embernek hányingere támad. Az alábbi intelem szintén valós eseményeken alapul, de személyneveket nem írok ide, mert bizonyos pszichotikus tünetek miatt ezt nem érdemlik meg.

Add a comment