Idegenforgalmi anomáliák

Még 2009-bent elindítottunk egy kisebb gyűjteményt azon célból, hogy egy helyen legyen összegyűjtve minden olyan információ, mely a horvát idegenforgalmi törvénymódosításokról, valamint a számunkra elmebetegnek tűnő rendelkezésekről szólnak.
Azóta bővült a kör, már más megvilágításban is szemezgethetünk: legnagyobb örömünkre például magyar rendőrökkel is találkozhatunk odakinn.

Zadarban és környékén július elejétől augusztus végéig magyar rendőrök horvát rendőrökkel együtt teljesítenek közös szolgálatot, vélhetően kölcsönösen bennsőséges, melegen baráti járőrözést. A magyar rendőrök az említett időszakban a 00 36 20 5008 365 telefonszámon érhetők el, ha problémáink támadnának. A rendkívül magas követelmények miatt a rendőrség állományából az ORFK szerint mindössze 28-an jelentkeztek (!!!), és ebből nyolcat találtak alkalmasnak a kinti szolgálatra. Az eset roppant érdekes, mert míg annak idején a MAHART tengerjáró hajóinál történő felvételeknél borzalmasan magas volt a túljelentkezés, itt ez nem figyelhető meg.


Add a comment

Képzeljük el, hogy mondjuk saját kormányunk hoz egy olyan rendeletet, mely szerint a közvetlen családtagokon (a szülőkön, testvéreken, gyerekeken) kívül a barátok vendégül látása már kereskedelmi tevékenységnek minősül, és adóznunk kell utána. Azt hiszem elszabadulna a pokol...

Horvátországban ez a rendszer már él, az évi több százezer turistának szemetelős, parkolóban szarós szokásaiból már elegük lett. A hírek szerint a befolyt nyereséget az ország további fellendítésére szánják, és ahogy az autópályák építésének ütemeit nézzük, ez a dolog hihetően hangzik.

Mivel a horvátországi magyar ingatlantulajdonosok az esetek többségében nem rendelkeznek vendéglátó tevékenységre vonatkozó engedéllyel, emiatt még ők is büntetésre számíthatnak, nem csupán a helyi lakosok.

Kicsit alaposabban körbenéztünk a horvátországi idegenforgalmi rendeletekkel kapcsolatosan, alábbiakban ezeket szemezgetjük. A vadkemping szó fogalma még mindig nem tisztázott a külső szigeteken.

Add a comment

A horvát idegenforgalmi törvényekben változások történtek, a szigorúbb ellenőrzések első lépései már megmutatkoztak. Ennek érdekében kérünk mindenkit, hogy bármilyen tapasztalata, információja van bármiről, az jelezze e-mail útján az info [KUKAC] tengerikajak [PONT] info címen.. (Akkor is szívesen fogadunk híreket, ha nem tartod magad tengeri kajakosnak)

Amit eddig sikerült megtudnunk, az alábbiakban olvasható.

Add a comment