Technológiák

C élspecifikus CAD-rendszerektől az újfajta anyagokon keresztül a hajóépítésig, kajakgyártásig a kellő brutalitással. Vannak olyan mozaikszavak, anyagok, technológiák a hajók eladási katalógusaiban, amelyekről elsőre a halandóknak gőzük sincs.
Kísérletet teszünk arra, hogy itt mindegyiket elkapjuk és kivesézzük.
Alaposan.
Mai rohanó világunkban mindenki azonnal akar mindent, ráadásul olcsón és jól.
Azonnal -- mindent -- olcsón -- jól: e négy szóból egyszerre csak hármat választhatsz, ellenkező esetben egészen messzire leszel elküldve mindenütt, legfeljebb nem mondják ki.
Nézzük mi van akkor, ha azonnal szeretnél szálerősített műanyagból előállítani valami egyedit, ami a tied.
 
kotélbika-CAD Szálerősített epoxi kotélbika tengeri kajakra. Igen, ez az én kis tankeremen a bika.
Hazai kajakgyártóknak

Ha van eredeti ötletetek arra nézve, hogy saját gyártású kajakjaitokra milyen szerelvényeket szeretnétek tervezni, szerintem megtaláltok. Kis tételszámban a késztermék is legyártható, de elsősorban magát a gyártószerszámot tudom szállítani. 1:1-ben történő koppintásokban nem veszek részt, kizárólag újraalkotásban. Viszont holmi kötélbikában nem lehet nem hasonlót alkotni, ez mindenképpen benne van a pakliban.
Fogod magad, és egy kevéske koordinátageometriai ismereteket szerezve, cseppnyi lineáris algebrával előállítasz egy egyedi forráskódot, amely renderel egy kegyetlenebb CAD programmal is tovább módosítható testet. Ezt átkonvertálod olyan fileformátumra, amely tulajdonképpen egy réteges leképezése az agyszüleményednek. Ezután egy CNC jellegű gép (nem írom le miféle) elkészíti neked vagy a prototípust, vagy a gyártószerszámot. Aztán onthatod az egyedi tervezésű kötélbikáidat tengeri kajakodra.
 
Mi a jövő?
A jövőkép egy rémregény. Nem csupán egy vázlatos tervrajz lesz a legfontosabb egy termék létrehozása kapcsán, hanem a virtuális modellt létrehozó leképezés forráskódja. Az a matematikai-informatikai algoritmus, ami a modellezés, hajóknál pedig a szimuláció alapját képezte. Egyes helyeken ez már a jelen. Ősmintákat már nem hoznak létre, nem tárolják azokat rajzpadlásokon, raktárépületekben. Szervereken tárolnak hatalmas autó motorháztetőket, sportcipők sámfa nélküli virtuális modelljét, hajóterveket. Óceánjárókét. Így küldik át a világhálón a Föld másik oldalára, ahol fillérekért legyártják azokat. Szép új világ... Mindezt az ember csak akkor képes elhinni, ha már látott ilyet, de még akkor is hihetetlennek tűnik.
Add a comment

Az RTM mint elnevezés, a francia Rotomod cég rövidített neve, a RoToMod betűkavalkádból származtatva. Közismert, hogy a francia cég rotációs öntést használ a hajóinál, ennek elnevezéséből származtathatták a márkanevüket (angol roto-moulding --> francia rotomod, RTM. Remek béka segge alatti fantáziát takar ez a marketigeseknél...)

Azonban nem árt tudni, hogy az elnevezés mást is takar, amihez viszont abszolút nincs köze a névnek, holott a dolgot a gyártás során valószínűleg ők is használják az epoxigyantás kompozithajóik elkészítésekor.

Add a comment

Ránézünk egy polietilén tengeri kajak formás kis testére, melyről egy gyártó vagy forgalmazó kijelenti, hogy rotációs öntéssel készült.

Ez rendben is van, ha jólesik nekik, hát mondják azt.

De ez mi a gyíkot jelent és mire jó? 

Add a comment