A tengeri kajakozásról kezdőknek

Nagyon rövid bevezetés azoknak, akik még nem voltak tengeri kajaktúrán...
Ha valaki tengeren evez, esetleg túrázik, vándorol, sokféle valószínűtlennek tűnő állapotban lehet része. Ezen állapotok meghatározzák a felszereltség és fizikai, szellemi felkészülés mértékét -- de persze a dolgok nem ennyire bonyolultak, csak ha azzá tesszük. Alábbiakban néhány még 2005-2008 között íródott cikket olvashatsz, melyeket saját barátaimnak írtam első túrájuk előtt amolyan lágy agymosásként. (A szuperbizarr káromkodásokat kiszűrtem belőlük)
Utazás a tettek helyszínére, és a visszaút...

Eredetileg minden túra úgy kezdődik, hogy Budapesten felpakolunk 15-30 fő részére elegendő mennyiségű hajót jónéhány mikrobuszra és személyautóra, aztán elindulunk valami sós víz felé.

Célszerű ilyenkor hideg szendvicseket vinni az odaútra, vizet, kávét és hasonlókat, hogy a benzinkutaknál ne tudjanak minket megvágni a fantasztikus áraikkal. Jó ötlet a kínai kaja is, ha szeretjük az emulgeálószerek ízét.
TENGERIKAJAK.INFO
Ruházat éjszakai menetre legyen kihegyezve, aki alszik, annak jó szolgálatoto tehet egy szivacs: így rá tud dőlni a szélvédőre is alvás közben.


Így hirtelen ennyi fért bele egy szuszra, ha eszembe jut valami, majd leírom. 

Kellemes mindenfélét

 

 

Add a comment
Menetfelszerelés

Valami szandál vagy neoprén cipő, amivel beleléphetünk vagy rúghatunk akár egy tengeri sünbe is. Fehér pólóból vigyünk néhányat, hogy ha kikötőben nem tudnánk a sót kimosni belőle, legyen tartalék is. A só egy idő múlva a vízfröccsök miatt kemény vázat alkot majd ruháinkon, smirglivé válva roppant érdekes érzést tud nyújtani nekünk.

A napszemüveg kötelező, de nem az utcán árult kínai, hanem valami márkásabb. Ami 1200 Forintba került, az széthúzza pupillánkat, és szűrés nélkül átengedi a káros sugarakat, tehát jobban árt, mintha nem lenne rajtunk.

Akinek érzékeny a bőre, kézkrémet, napolajat ne hagyjon otthon, kérdezze kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét...

Menetfelszereléshez tartozik a megfelelő ivóvíz is. A cukrozott löttyök élettani hatását nem ecsetelem, az alkohol és a kávé vízhajtó képességét sem. Fontos, hogy erősebb igénybevételek esetén kényszerítsük magunkat a vízivásra, különben legyöngülünk, és rossz lesz a közérzetünk. Naponta legalább 2-3 liter víznek le kell mennie. Amikor nagyobb átkeléseket tervezünk (mondjuk 5-10 km), a kisebb eü. dolgokat természetesen el kell végeznünk, hullámzó vízen ugyanis képtelenség ilyen irányú cselekedeteket tervezgetni...

Amint megtörténik a hajóba történő tudatos vagy tudattalan berámolás, ellenőrizzük a kormánylapát állását és használhatóságát. Ez igen fontos, mert vízen kissé nehézkes mindezt megcsinálni, hiszen a vízen járás fizikailag lehetetlen cselekedet.

Lábunk alatt jó szolgálatot tehet egy szivacs, amivel a hajó belsejét takarítjuk.

Az ülések rendszerint kényelmesek, külön ülőszivacs vagy egyéb csak annak szükséges, aki még nem bízik ezen hajók kényelmi szolgáltatásaiban. Törölköző nem ajánlott, mert borulás esetén azonnal elmerül.

Esőben nem túl kellemetlen, ha a hátsó rekesz elérhető részeinek tetején van az esőkabát, amin kapucni is van. Külön király, ha legalább valamilyen lélegző anyagból van a cucc, mert ha nem, akkor hamar vizesek leszünk a ruha alatt is a saját verejtékünk csörgedezése miatt. A Gore-Tex alá elfér a rövid ujjú póló, de ha valami sztreccspóló van alatta, az még jobb, tartja a hőt is valamennyire.

Esőben nem állunk meg, a látási viszonyok lecsökkennek, sürgősen meg kell találnunk egy kikötőt vagy a nap végén az éjszakai táborhelyünket. Az esőre való felkészülés tehát nagyon fontos, akinek nincsen jó felszerelése, ezt a néhány órásra is elhúzódó időszakot nem fogja élvezni. Nem fog annyira örülni a repülőhalaknak sem, akik esőben mintha mániákusabban ugrálnának a hajók körül...

Ha esti evezést is tervbe veszünk, akkor az is jó, ha az elérhető rekeszek legtetején van a fejlámpánk is -- ami ha vízálló, akkor külön öröm nekünk a léte...

Add a comment

Kiözönlünk a tengerpartra tengeri kajakokkal, mint a járvány.


Általában kora hajnalban érkezünk meg a tengerparthoz, ahol még nincs túl nagy zaj, a kabócák sem ébredtek fel.

A hálózsák és a matrac jó ha kéznél van, ha külön vannak pakolva könnyen előkaphatók.

A reggeli kőkemény pánikszerű ébredés rendszerint a kabócák és egyéb gerinces, sőt emberszabású lények hangzavaraitól következik be. Amint ez megtörténik, elkezdődik a hajók lepakolása és azok funkcionális előkészítése. Torpedóvető csövek zsírozása, muníció, víz alatti kamerák felszerelése, plüssmackó berámolása meg ilyenek.

Érdemes már otthon úgy pakolni a hátizsákokba, dobozokba, hogy itt már csupán a hajóba kelljen berámolni a felszerelést, mert mindenki szeretne minél előbb a vízen lenni. A hajók orr részébe mondjuk a csak este használandó alvó cuccok és vésztartalék váltás ruhák kerülnek, hátulra pedig a kaja, a tartalék víz és egyebek. A pénzt és iratokat célszerű külön vízhatlan zsákba csomagolni, olyanba, ami kikötéskor a fényképező géppel együtt gyorsan előszedhető. Így egy kétórás kikötői városnézés nem azzal kezdődik, hogy a hajó legmélyéről, 2-3 különböző részről kotorjuk elő cuccainkat, miközben a többiek már vadul mennének sörözni, várromot nézni, angol WC-t meghódítani vagy egyéb felhőtlen örömöt okozó cselekedeteket végezni.

A békatalpat, szemüveget és hasonló gátlástalanul ázódható dolgokat a hajó tetejére erősíthetjük hevederekkel, tegyük ezt úgy, hogy borulás esetén is a hajón maradjanak a cuccaink, ne kelljen szedegetni őket. A szemüvegek többsége elég mélyre tud merülni ahhoz, hogy képesek legyünk akció után lemondani róla...


Add a comment

Honlapunk jobb oldalán jámboran figyelt egy darabig egy szavazómodul még a 2009-es indulás körül. Néha jó volt ezt megnézni... Úgy néz ki, 3 napos ruharohadási statisztika megfelelő egy sós vízi tengeri kajaktúrán. A meglepő viszont az, hogy

jelentkezett az első született görény, illetve az első nudistánk.

Remek, legalább rollerezhetünk is valaki szerint.

A statisztika azért lehet fontos, mert ha 1 hétnél hosszabb túrára megyünk, a só eltávolítása a ruhából igen kényes feladat. Kezdő kajakosok úgy érezhetik, hogy nem lesznek annyira koszosak vagy büdösek, de a só közvetett hatásai néha durvábbak a bőrön, pólóink smirglivé is válhatnak.

Hamarosan (ha az ígéret nem marad el) vegyésztechnikusi tanácsokat kapunk ruhatisztogatásra. Aztán kezdődik valami új szavazási marhaság... Ha még van kedved őszintén válaszolni ama kérdésre, mikor kezdesz el esténként furcsa illatokkal szaglani, tedd meg jobb oldalt a klikkelésedet...

Add a comment