A tengeri kajakozás és a mentő- illetve biztonságtechnikai eszközök

Olyan felszerelésekről, eljárásokról, technikákról lesz szó, amely ugyan megkülönbözteti a tengeri kajakost a belvízitől, de nem teszi egyértelműen istenszerűvé. Ez annyit jelent, hogy hiába van rajtad minden technológia, ha idióta vagy, mindenképpen elpusztulsz.
Mentőmellények, vészhelyzeti jeladók, radarreflektorok, hogyan néz ki egy helikopteres mentés, milyen egy SAR (Search And Rescue) Mentőhajó --- nos, ilyenekről olvashatsz itt.
Franciaországban egy tengerparti kisvárosban megszokott, hogy a parti őrség és a helyi mentőegységek egy-egy hajóját kivezénylik oda, hadd nézze meg mindenki, mikkel nem érdemes majd a nyílt vízen találkoznia, csak akkor, ha feltétlenül szükséges...
 
img 7946
 
A kiállításon a hajó teljes személyzete ott volt, készséggel adtak mindenféle információt mindenről. Engem csak a mentőhajó érdekelt. Nézzük meg, mi van a belsejében neki!
 
 
Add a comment

EPIRB --- Vészhelyzeti Rádió Jeladó

Tegyük fel, hogy olyan típusú nem teljesen hétköznapi halandók számára tervezett utat, túrát szeretnénk megvalósítani, ami némi bonyodalommal járhat, ha baj képződik valami által. Ebben az esetben nem számíthatunk azonnal emberi- vagy kevésbé emberi segítségre, mert ilyesmi nincs a közelünkben. A nyílt víz nem olyan, mint egy kiépített sípálya...

Azonban az emberiség felfedezte a rádióhullámokat, az akkumulátort és néhány alumíniumdarabot holdként keringtet a Föld körül, mert utóbbiakat fel is tudta oda juttatni.

A továbbiakban nézzük hogy a technikai vívmányok segítségével mikre számíthatunk egy tengeri kajakos szóló túrán, ha beütne a baj!

Legelső lépésben az EPIRB rendszerekről lesz szó, majd folyamatosan rátérünk az egyéb javasolt felszerelésekre..
Add a comment

Az EPIRB rendszerekről az előbbi írásunkban megemlíttetünk egy másik kisebb készüléket is, ami a PLB névre hallgat. A Personal Location Beacon ajánlott olyan tengeri kajakosoknak, akik húzósabb terepen (vízen) vagy nagyobb átkeléseken gondolkodnak.

A PLB, a kis készülékünk a mentőmellényen rögzíthető, súlya és áramszükséglete jelentéktelen.

A hagyományos EPIRB bóját elsősorban a tengeri kajaknál jóval nagyobb nagyságrendű hajókon alkalmazzák. Ezek vízzel érintkezve aktiválódnak és vészjelzéseket sugároznak műholdakon keresztül a vészhelyzeti központokba, melyek megteszik a szükséges intézkedéseket a felkutatás-mentésre.

Add a comment

Sokan, és szerencsére egyre többen kedvelik meg a tengeri kajakokat és az ezekkel történő helyváltoztatást mindenféle sós vagy sótlan vizeken.
Vannak akik utasokként, alkalmi vízitúrázóként évente 1-2 alkalommal részt vesznek túrákon, vannak, akik rendszeresen túrákat vezetnek saját vagy valamilyen módon ismételt útjaikon.
Olyan új faj is születőben van, amelyek tagjai látszólag mindentől és mindenkitől függetlenül magyar tengeri kajakosok által még fel nem fedezett területeket járnak be, majd élményeiket megosztva pubikálnak erről az Interneten valahol.
A tengeri kajakosok között azonban vannak kevésbé ismertek is, akik maguk sem tudják mióta űzik nem teljesen iparszerű sportként vízenjárásukat, de tapasztalataikról még sehol sem számoltak be.
Alábbiakban Nemes Zoli barátunk írását olvashatjátok svédországi, elsősorban a zúzósabb helikopteres mentésekről szóló tapasztalatairól.

-- Egy élő gyakorlat --

Röviden

2005-ben Svédországban elvégeztem egy túravezető- és oktató tanfolyamot, amelynek egyik fő profilja a tengeri kajakozás volt. Az egy éves képzés idején 294 napot aludtunk terepen, legtöbbször sátor nélkül. A tengeri kajakozás egyik legfontosabb mozzanata a különböző mentések voltak, amelyekből soha nem tudtunk eleget gyakorolni.


Add a comment