A közönséges polip (Octopus vulgaris) a fejlábúak (Cephalopoda) osztályának a tintahalalakúak (Coleoidea) alosztályához, ezen belül az Octopoda rendjéhez és az Octopodidae családjához tartozó faj. A Polip2009 viszont egy akció, melynek rendeltetése más, mint a közönséges polipnak.

A Vecernji List című, általunk kevésbé keresett horvát napilap internetes oldalán olvasható, hogy egy magyar (motoros) hajóst 5100 kunára büntettek szombaton a horvát hatóságok, amelyek éppen a fürdőzők biztonsága érdekében tartottak akciót Sibenik térségében. Ez majdnem 200000 húdeerős' magyar forintnak megfelelő összeg, amely egy átlagos tengeri kajak piaci ára.

Megbírságolhatnak-e hasonló összegre egy tengeri kajakost?

-----
A jelenlegi helyzetben szerencsére nem, ahhoz kajakunk motorizálódásához vagy elvitorlásításához kellene előbb súlyos vagyonokat költenünk, melyet persze nem teszünk meg, mert nem hibbantunk meg. Bajban lehetnek viszont azok a horgászok, akik a horgászatra specializált sit-on-top kajakukkal motorizáltan közlekednek egy strandról kihajózva.

A ,,Polip 2009'' elnevezésű akció során a kikötői kapitányság és a parti őrség azt ellenőrzi, hogy motorcsónakkal, jetskivel vagy más gyors vízi járművel betartják-e a hajósok az előírt, minimálisan 300 méteres távolságot a parttól, nem hatolnak be a fürdőzők ,,felségvizére''.

A tengeri kajak szerencsére a horvát törvények szerint is csupán strandeszköznek minősül (hasonlóképpen a magyar hajózási szabályokhoz), de ha vitorlával látod el kajakodat vagy elektromotorral tuningolod, könnyen lehet, hogy ,,balkán-módszerekkel'' ott helyben átminősítenek, és bírságolnak de úgy, hogy befonod tőle a hajadat.

Egyetlen dolgot lehet tenni. Amikor part mellett evezel, fokozottan vigyázol mindenre, a fürdőzőkkel udvariasan bánsz, mert akármelyik segítségével ott helyben elszabadulhat a bírságolási pokol, ha véletlenül egy éppen víz alól felbukkanó kisgyereknek levágod a bal fülét a fel nem húzott kormánylapátoddal. Partközelben a víz alá is le kell nézned, fürdőzőket keresve. A fürdőzők rendszerint 5 percenként levegőt vesznek (különben elpusztulnak), a búvárok pedig kibólyázzák magukat a felszínen.
Ezeket persze kár mondanom, mert nem valószínű, hogy ezen alapdolgokat egy tengeri kajakos ne tartaná be.

Az index.hr írásai szerint gyakorta halállal vagy maradandó sérüléssel járnak az olyan balesetek, amikor fürdőzőket gázolnak el a vízben a szabálytalankodó ,,vízi motorosok.''
A lapok beszámolói szerint a hajóvezetők többsége nincs tisztában azzal az előírással, hogy a parttól 300 méteres sávon belül tilos vízi járművekkel közlekedni.

Reméljük sikerül elterjeszteni azt a hírt, hogy a parti strandokon, kempingek előtt kikötő tengeri kajakosok kizárólag jámbor, nem nagypofájú, nem hangoskodó békés (fizetőképes) vízi lények, melyek genetikai rokonságban állnak a delfinekkel --- és nem a medúzákkal, mint egyes gépesített alfahím-beállítottságú hajósok.

Hozzászólások: