A horvát idegenforgalmi törvényekben változások történtek, a szigorúbb ellenőrzések első lépései már megmutatkoztak. Ennek érdekében kérünk mindenkit, hogy bármilyen tapasztalata, információja van bármiről, az jelezze e-mail útján az info [KUKAC] tengerikajak [PONT] info címen.. (Akkor is szívesen fogadunk híreket, ha nem tartod magad tengeri kajakosnak)

Amit eddig sikerült megtudnunk, az alábbiakban olvasható.


Új típusú pihenőhelyeket kínálnak Horvátországban, hogy ne kelljen vadkempingnek minősülő helyen aludnia annak, aki éppen sehol sem talált magának szálláshelyet. A vadkempingezést ugyanis szigorúan büntetik, ezért újraszabályozzák a kempingekre vonatkozó elvárásokat, követelményeket --- így több kisebb kempingszerű zug nyílik meg számunkra.

A kempingek működtetésének minimális feltételeit és besorolását definiáló szabályzat módosításába új fogalomként kerül be a kemping-pihenőhely, amely elsősorban a közutak mellett elhelyezkedő szálláshelyet takar, ahol egy-egy éjszakára vagy néhány napra megpihenhetnek az utazók. Az, hogy a külső szigeteken mi a helyzet, esetleg a jachtkikötők megnyílnak-e a partra kitolt hajójuk mellett alvók számára is, még homályos.


Tavaly csaknem 51 ezer magyar fordult meg az Adria-parti kempingekben, ebben néhány száz volt csupán az, aki tengeri kajaktúrán is részt vett. Egy kialakuló új szabályzat első sorscsapásai bárkin csattanhatnak. Nem valószínű, hogy a megdöbbentően kis létszámú tengeri kajakos közösségek miatt még precízebbé teszik a helyi idegenforgalmi törvényeket. Emiatt a túrák szervezése ezekben a pillanatokban még nagyobb körültekintést igényel, a helyismeretnek még keményebb értéke van. Ha mostanában szervezel magadnak egy utat, válassz olyan csapatot, amelyről biztosan tudod, hogy az érintett szakaszt hosszú évek óta ismeri.

,,A Balaton a magyar tenger'' --- skandálja a média Trianon óta, megalapozva a későbbi korok agyában történő durva gyökérkefés mosást. Azonban évszázadokig a Balaton csak egy tó volt nekünk, a tengerünk pedig az Adria, ahol nem voltunk olyan rossz viszonyban sosem a horvátokkal --- legalább is a történelemkönyveink szerint. Sajnálatos lenne, ha a magyar tengeri kajakosok még délebbre mennének túrázni a görögökhöz (ahol megjegyzem, mindenkit tárt karokkal várnak, különösen, ha hajóval érkezik), vagy esetleg a Balti-tengerre, amely szintén elég messze van.

Hozzászólások: