Képzeljük el, hogy mondjuk saját kormányunk hoz egy olyan rendeletet, mely szerint a közvetlen családtagokon (a szülőkön, testvéreken, gyerekeken) kívül a barátok vendégül látása már kereskedelmi tevékenységnek minősül, és adóznunk kell utána. Azt hiszem elszabadulna a pokol...

Horvátországban ez a rendszer már él, az évi több százezer turistának szemetelős, parkolóban szarós szokásaiból már elegük lett. A hírek szerint a befolyt nyereséget az ország további fellendítésére szánják, és ahogy az autópályák építésének ütemeit nézzük, ez a dolog hihetően hangzik.

Mivel a horvátországi magyar ingatlantulajdonosok az esetek többségében nem rendelkeznek vendéglátó tevékenységre vonatkozó engedéllyel, emiatt még ők is büntetésre számíthatnak, nem csupán a helyi lakosok.

Kicsit alaposabban körbenéztünk a horvátországi idegenforgalmi rendeletekkel kapcsolatosan, alábbiakban ezeket szemezgetjük. A vadkemping szó fogalma még mindig nem tisztázott a külső szigeteken.

A horvát hatóságok az utóbbi években lezajlott ellenőrzéseik nyomán feltárt, be nem jelentett esetek nem kis száma miatt 2008-ban kezdték meg fokozni az ellenőrzéseket, ezt még szerény személyem is megtapasztalta. Az akkori eset tanulsága az, hogy a kompjegyedet őrizd meg, mert ameddig nem találod meg a parkolódat a végállomásodon, egyedül azzal tudod igazolni, hogy 24 órán belül érkeztél a szigetre, és még nem érted el kempingedet, ahová --- hát persze hogy oda --- szándékoztál megérkedzeni'.

Az idei horvát idegenforgalmi törvény fantasztikumai szerint a külföldieknek horvátországi beutazásukat követően 24 órán belül szorgalmasan be kell jelentkezniük a rendőrségen, mert már az 1-2 napos mulasztás is bírsággal jár --- emlékezteti a Külügyminisztérium szakszerűen nyers honlapja az turistákat a már évek óta érvényben lévő szabályozásra. Tehát a rendeletek már rég élnek, most csak szigorítják, és újabb kempinglétrehozási dömpinget indítottak el. Persze az ellenőrzések is sűrűbbek, durvábbak. Különösen, hogy 8 db magyar rendőrnek is örülhetünk odakint.

A szervezett utazások résztvevőit vagy a kempingekben éccakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. Ezzel legalább nincs gondunk, nem kell a rendőrség épületét bogarásznunk. Bejelentkezhetünk persze egy jachtkikötőben is, ha ott szóba állnak velünk, és van elég pínz nálunk. Legtöbb esetben ha lerakunk 50 kúnát, már haverok vagyunk, akkor már kiengednek a klotyóra is anélkül, hogy az anyánkat szidnák mint Korzikán. Csak ne legyünk mattrészegek és ne túrjuk az orrunkat. Szóval tiszteljük azokat, akik vendégül látnak.

1-2 napos mulasztás esetén a szabálysértési bírság minimum 500 kuna, társítva potom 120 kuna eljárási díjjal, valamint (ha barmok vagyunk) 200 kuna tolmácsolási költség (összesen mintegy 30 ezer forint) lehet. Durvább mulasztás esetén pedig beutazási tilalmat is elrendelhet ellenünk az egész ország. Hiába volt ez a partszakasz anno a mi tengerünk...

A szálláshelyünk bejelentésének elmulasztásával járó eljárásban a helyi rendőrség vagy a turisztikai felügyelőség bevonja a külföldi útlevelét (azaz megtartja, magánál tartja, hazaviszi, azzal megy kakálni stb.) és feljelentést tesz a szintén helyi szabálysértési bíróságon. Az útlevelet csak a bírság kifizetése után adja vissza a hatóság általában egyenruhás képviselője, a pénzbüntetést pedig kizárólag kunában és csekken lehet a teljesen helyi postán befizetni, amit meg is kell találnunk. A postakeresgélési- és rendőrségi épület megtalálós sündörgéseink aztán hidegre vághatják a nyaralásunkat, akkor is, ha jó sok pínzzel mentünk ki.

Arra is érdemes odafigyelniük a Horvátországba utazó teljesen tengeri kajakosoknak, hogy tilos a vadkempingezés, de a parkoló autókban sem éjszakázhatnak az utazók, hiába fáradtak el, vagy hiába kezdett el rókázni az egyik utasuk. Az idegenforgalmi felügyelőség munkatársai a turisztikailag frekventált területeken rendszeres ellenőrzést végeznek, Zadarban és környékén meg saját rendőreinkkel is összefuthatunk (mint fentebb írtam), de ne bántsuk őket, mert legjobb szándékom azt súgja, hogy ők azért vannak ott, hogy legalább a tolmácsolással járó költségeket ne kelljen kifizetnünk...

A Magyar Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy a horvátországi tartózkodáshoz a tervezettnél jóval több zsét vigyünk magunkkal, mert a visszaúton is keletkezhetnek nem várt költségek. Ha a szabálysértő nem rendelkezik a bírság kiperkálásához szükséges összeggel, postai gyors átutalással érdemes az otthon tartózkodó, értünk biztosan aggódó családtagoktól, rokonoktól vagy barátoktól pénzt kérni, mert a külképviselet ugyanis ilyen esetekben nem biztosíthat konzuli kölcsönt. (Arról már nem szól a tészta, mi van azokkal, akik otthonról nem várhatnak segítséget, hiába ígérték a barátok, szponzorok. Mert ilyen is volt már, például egy Ausztráliában kikötött magyar vitorlázóval.)

Várunk vállalkozó szellemű nyomozókat, akik az info [KUKAC] tengerikajak [PONT] info címre elküldik azt, hogy mi számít a horvát törvények között vadkempingezésnek. Arra is keressük a választ, hogy a parthajózási szokások között a kényszerből (pl. vihar vagy hajómeghibásodás miatt) kikötésre szoruló hajók utasainál a földön végbemenő ideiglenes, jámbor szendergés, alvás minek minősül horkolással vagy anélkül...

Talán egy végső jótanács

Ha beállt a gebasz, és mi csakazértis' tengeri kajakozni akarunk magas parkolási költségek és egyéb marhaságok nélkül mondván, hogy hozott pínzüket inkább kajáldákban költenénk el, akkor legalább 4 db bombanőt vigyünk magunkkal, akik rosszullétre, autómeghibásodásokra, földrengésekre és gömbvillámokra hivatkozva kimagyarázzák magukat. Nem kell rosszra gondolni, a nők többsége csodálatosan ráérez a rendőrök testbeszédére, és néha elég egyetlen mosoly egy életunt közegre, és mindent rózsásan lát, elnéz nekünk mindent.

Agresszív, vagy eleve szétkúrt hangulatban lévő túratársainkat ne engedjük az intézkedő rendőrök közelébe, pakoljunk szájnyílásukra zsákokat, miután megkötöztük.

Zárszóként (az eredeti íródmány bővítése):

Amint beérkeztél Horvátországba, mielőbb jelentkezz be egy kempingbe, és őrizd meg a kompjegyedet is, ami azt igazolja, mikor léptél az éppen aktuális szigetre! Ha a kempingből kijelentkezel, 24 órán belül be kell jelentkezned egy másikba, ameddig ezt nem tetted meg, meg kell őrizned minden előző papírodat az előző kempingedből, vagy kompjegyeidből. Vendégházak, jachtkikötők is igazolhatnak, ha fizetsz az éjszakai partszakasz-foglalásodért. (Persze az esetek többségében ellenőrzéskor a tulaj utólag jelent majd be téged, de ez az ő sara, ezt félig-meddig adócsalásnak nevezik Balkánéknál.)

A balkánhorvát' nyelvben ,,vadkempig'' szó alatt az van, hogy nem fizet utánad senki idegenforgalmi adót, mert a szabad ég alatt alszol. Ez balkánhorvátéknál rossz a nemzetgazdaságnak --- az ottani közgazdászok szerint.

Tehát ha ott horkolsz egy kocsma előtt a hajód mellett, a tulajon múlik, hogy kockáztat-e miattad egy bírságot, vagy sem. Ilyen alapon a horvátországi tengeri kajakozás 24 órás időintervallumokon túli ,,bejelentkezés'' esetében illegális, és erre az agyrémre semmiféle törvénymódosítás nem várható, mert a tengeri kajakosok az idegenforgalomnak csupán egy kis részét alkotják. Ez volt röviden a horvát Idegenforgalmi Hivatal visszajelzése arra a levélre, melyben megkérdeztük, mit tehetünk tengeri kajakos túrán, ha nem sikerül egyik kempingből a másikba átjutni időjárási örülmények miatt...

Hozzászólások: