Főbordametszeti teltség

(Midship Area Coeff). Jelölés: Cm

  

Hasonlóképpen számítjuk ki, mint a vízvonalterület teltségét, de itt a kérdéses felület a főborda, annak is a víz alá merült része.

A főbordateltség azt fejezi ki, hogy a főborda vízvonal alatti része hányadrésze a vízvonal alatti rész köré írható téglalapnak.

 


midshipgif

A képletben a Cm értelemszerűen a főbordateltség jele, az Ax a főborda, azaz a legnagyobb területtel rendelkező borda vízvonal alatti felülete, a nevezőben szereplő felhőtlen szorzat pedig a vízvonalszélességből és a merülésből képződik.

Nézzük sorban, mihez lehet köze a főbordateltségnek!

 

  • A telt vízvonalú (nagy vízvonalteltségű) és éles keresztmetszetű főbordájú (kis főbordateltségű) hajók stabilitásai jók, de a csomagbefogadási képessége kicsiny.
  • A telt vízvonal és a telt főborda-keresztmetszet (azaz nagy főbordateltség) nagy stabilitást és nagy rakodóképességet eredményez (az áruszállító hajók ilyenek, tengeri kajaknál ez erőteljes sebességcsökkenést jelent)
  • Az éles (kis teltségű) vízvonal és a telt (nagy teltségű) főborda-keresztmetszet kis állékonyságot de nagy rakodóképességet jelent (tengeri kajaknál érdemes errefelé törekedni)
  • Éles (kis teltségű) vízvonal és éles (kis teltségű) főborda-keresztmetszet kis stabilitást és kis rakodóképességet jelent, de sebességi viszonyai kimagaslók. Ez az irányelv alkalmas versenykajakok tervezéséhez, de az irányelv alkalmazható ballasztokkal is ellátott vitorlások világrahozatalára is

 

Hozzászólások: