Hasábos teltség

Block Coefficient (Cb)

A legfontosabb teltség. A hajótest vízbemerült része és a köréje írható derékszögű, négyszögű hasáb köbtartalmai közötti arány.

A hasábos teltséget általában a legnagyobb merülésre számítjuk, de gyakran szükség lehet ennek kisebb merülésre vonatkozó értékeire is, például arra, hogy rakomány nélkül ül a kajakba az új tulajdonosa, és éppn kiviszi egy tesztkörre evezni...

Legegyszerűbb ezt kiszámítanunk: a vízvonalszélességet szorozzuk annak hosszával, és a merüléssel. (LWL * BWL * Draft), majd ezzel osztjuk el a hajótest víz alá merült térfogatát.

hasabos_teltseg

blockgif

A felső kép egy korábbi tankönyvből való, az alsó kép már egy kicsit többet mond. A Cb-t, hasábos teltséget, block coefficient értékét (ahogy tetszik) megkapjuk, ha kiszámítjuk a hajó bordái által kifeszített térfogatot (Volume), majd elosztjuk a köré írható hasáb térfogatával.

Mire jó nekünk a hasábos teltség?

  • Ez egy hozzávetőleges számitás arra nézve, hogy a kajak, a hajótest vízvonal alatti része mennyire követi a ,,V'' alakot. A az elsődleges stabilitás mibenlétéről már gyaníthatunk valamit.
  • Fontos annak becslésére, hogy egy hajó mennyire tartja az irányt, mekkora lesz a várható iránystabilitása. Kis hasábos teltség a nagy L/B aránnyal, a főbordától a far felé eső részen nagyobb laterálfelületi teltséggel együttesen jó iránystabilitású hajót eredményez.

Hozzászólások: